International Olympic Academy

H ΔOA λειτουργεί στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την Iεράν Άλτιν στην Aρχαία Oλυμπία. Oι εγκαταστάσεις είναι χτισμένες σε μία καταπράσινη και λοφώδη έκταση 400 περίπου στρεμμάτων. Το 1961, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ολυμπιακού Κινήματος και πρωτεργάτης της ίδρυσης της ΔΟΑ, ο Γερμανός Carl Diem, έγραψε: «Η Ολυμπιακή Ακαδημία που πρόκειται να συσταθεί εδώ θα είναι ταυτόχρονα μια συνέχεια της αρχαίας Ακαδημίας, μια Ήλιδα του σήμερα και η πραγματοποίηση των σχεδίων του Coubertin να ιδρύσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα για την ολυμπιακή ιδέα». Η γεωγραφική θέση της ΔΟΑ είναι καθοριστική για την ιδεολογική της ταυτότητα, η οποία επικαθορίζεται και από την επιπλέον επιλογή του ίδιου χώρου, ως τόπου φύλαξης της καρδιάς του Pierre de Coubertin σε ειδική αναμνηστική στήλη.

Στην αρχή οι μετέχοντες στεγάζονταν σε σκηνές και τα μαθήματα γίνονταν σε υπαίθριο χώρο. Παράλληλα με τις συνόδους ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου και ανέγερσης των εγκαταστάσεων. Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν σταδιακά και περιλαμβάνουν σήμερα:

Συνεδριακό Κέντρο (1800 μ2) διαμορφωμένο σε 3 επίπεδα που περιλαμβάνει:

 • Το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο «Δημήτριος Βικέλας» 450 θέσεων με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας σε 8 γλώσσες
 • Μία αίθουσα διδασκαλίας 30 θέσεων, μία 20 θέσεων και τέσσερις 10 θέσεων η κάθε μία
 • Βιβλιοθήκη με χώρους μελέτης, πλήρως εξοπλισμένη σε θέματα Ολυμπιακού και αθλητικού ενδιαφέροντος (με περισσότερους από 20.000 τίτλους βιβλίων)

Αθλητικές εγκαταστάσεις:

 • Γήπεδο ποδοσφαίρου
 • Στίβος (250μ)
 • 2 γήπεδα μπάσκετ
 • 2 γήπεδα βόλεϊ
 • 2 γήπεδα τέννις
 • Πισίνα (25μ.)

Επιπρόσθετες εγκαταστάσεις:

 • Το συνεδριακό κέντρο “Otto Szymiczek” 110 θέσεων – Το Ιστορικό Αρχείο ΑΘΗΝΑ 2004
 • Μια πτέρυγα διοικητικής υποστήριξης
 • Δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας 261 ατόμων, 25 μονόκλινα (με μπάνιο), 62 δίκλινα (με μπάνιο),14 κοιτώνες των 8 ατόμων (με μπάνιο)
 • Εστιατόριο και καφετέρια
 • Ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμη σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων

Ο εξωτερικός χώρος των εγκαταστάσεων λειτουργεί επίσης και ως ανοιχτό μουσείο γλυπτών. Στo ειδικά σχεδιασμένο Άλσος Coubertin βρίσκονται οι στήλες των Coubertin, Κετσέα και Diem, περιμετρικά του γηπέδου ποδοσφαίρου βρίσκεται ένα σύνολο γλυπτών που προσφέρθηκαν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές διαφόρων χωρών, καθώς και γλυπτά Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα μνημεία τονίζουν την πολιτιστική διάσταση του Ολυμπισμού και συνεισφέρουν στην περαιτέρω πολιτιστική εκπαίδευση των μετεχόντων και των επισκεπτών της Ακαδημίας μέσα από τα μηνύματα που μεταβιβάζουν.

Η ευκαιρία των μετεχόντων να μείνουν σε ένα μέρος που είναι τόσο κοντά στο αρχαίο λίκνο του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διδασκαλία που τους προσφέρεται από την Ακαδημία. Επιπλέον, η διαμονή και οι δραστηριότητες που μοιράζονται αυτοί οι άνθρωποι για μια μακρά περίοδο, τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν επαφές πέρα από τις επιστημονικές συναντήσεις, γεγονός το οποίο πολλοί από αυτούς θεωρούν ως το πιο σημαντικό μέρος της λειτουργίας της Ακαδημίας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, τα αγωνίσματα της σφαιροβολίας έλαβαν χώρα στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, το οποίο φιλοξένησε ένα αθλητικό διαγωνισμό για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία. Οι εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία λειτούργησαν ως μικρό Ολυμπιακό Χωριό, παρέχοντας διαμονή και κατάλληλο χώρο για προπόνηση για τους σφαιροβόλους.

Στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται επίσης η συμβολική έδρα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

Enter your Google Map API from the Theme Settings panel.

Events of the Venue
You might also love these events.
February 15, 2019
Το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία Με άξονα  το τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός – Αγροτικός Τομέας»  ανοίγει τα πρώτα βήματά της μία από τις πλέον σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει στόχο την σωστή ενημέρωση, την έγκαιρη πληροφόρηση στα νέα δεδομένα...