Η ασφάλεια των προορισμών, η φιλοξενία, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι στόχοι
Με τα «αποκαλυπτήρια» του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (EU Digital COVID Certificate) – του «διαβατηρίου» που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πολίτες να μετακινούνται μέσω της «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν καιρώ πανδημίας, συνδέθηκε η έναρξη των εργασιών του υβριδικού συνεδρίου τουριστικού ενδιαφέροντος Choose Greece 2021 με θέμα: “The Greek Regional Hospitality Plan”, που διοργανώνεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το Olympia Forum.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, πρώτη ομιλήτρια των εργασιών, μιλώντας με την δημοσιογράφο του Alpha TV Μαρία Νικόλτσου, υπογράμμισε και την ιδιαίτερη συγκυρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια χαρακτηρίζοντας την ένα φοβερό νήμα που ενώνει το τότε με το τώρα, μια ισχυρή και ουσιαστική παρουσία που ήρθε να υπογραμμίσει και η πρόταση του Πρωθυπουργού για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό η οποία υιοθετήθηκε ως ένα πανευρωπαϊκό εργαλείο που δίνει πλέον την δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ασφάλεια.
Η Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η Ελλάδα τοποθετείται στις κορυφαίες θέσεις ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα μέσα από την συνεργασία Κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, φορέων, των ανθρώπων που συμμετέχουν στον τουρισμό από οποιοδήποτε κλάδο σχετίζεται με αυτόν, θέτοντας υψηλούς στόχους. «Μπορούμε να καταφέρουμε, παρά το γεγονός ότι η πανδημία είναι παρούσα. Το κλειδί είναι το εμβόλιο, με την χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων εμβολιασμών», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στην αισιοδοξία που υπάρχει ότι η Ελλάδα, στις 7 Ιουνίου θα μπει στις «πράσινες χώρες» ως ασφαλής προορισμός και θα αρθούν οι όποιες απαγορεύσεις από άλλες χώρες πολίτες τους να την επισκεφθούν.
Από τα μέσα Ιουνίου, όπως προέβλεψε η κυρία Ζαχαράκη, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τόνωση του κλάδου των μεταφορών, με τα περιφερειακά αεροδρόμια να παίζουν ξεχωριστό ρόλο ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση ναύλων.
Αναφερόμενη στην στήριξη του τουρισμού, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα με αυτό της εστίασης για όλους τους κλάδους του ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται από την Κυβέρνηση και στην επιμόρφωση των ανθρώπων της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας.
Άντζελα Γκερέκου-Πρόεδρος του ΕΟΤ: Ελλάδα 365 μέρες τον χρόνο
Η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, στο μήνυμά της αναφέρθηκε στο πανόραμα τοπίων και εμπειριών που προσφέρουν στον επισκέπτη οι 13 Περιφέρειες με τους χιλιάδες προορισμούς, οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου. Κεντρικοί άξονες του ΕΟΤ είναι το τρίπτυχο «TRAVEN -ENJOY-RESPECT», στοχεύοντας σε μια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην φύση, την ζωή, την ιστορία, την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους, ένα ανοιχτό κάλεσμα στον ξένο επισκέπτη να γνωρίσει με ασφάλεια τον ελληνικό τρόπο ζωής, να γευτεί τοπικά προϊόντα και στις διακοπές του στην Ελλάδα να νιώσει ντόπιος. «Έρευνες αποδεικνύουν ότι μετά τον covid, έκτος από το sea and sun οι επισκέπτες θα επιλέγουν πράσινους προορισμούς, κοντά στη φύση, από ανθρώπους που σέβονται την φύση. Ασφαλείς προορισμούς, εναλλακτικούς, μακριά από τα μαζικά πρότυπα, προορισμούς με τοπικά προϊόντα. Το μήνυμα είναι σαφές. Αύξηση της ζήτησης για εξειδικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες και εναλλακτικό τουρισμό. Ελλάδα 365 μέρες τον χρόνο, καθώς όλα όσα διαθέτει η Ελλάδα δεν έχουν χρόνο και συγκεκριμένη εποχή. 13 διαφορετικά local brands, 13 διαφορετικά πρόσωπα, 13 Περιφέρειες. Επιλεγούμε Ελλάδα. Ό,τι θέλεις είναι στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Γκερέκου.
Επιλέγω Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας…
Μιλώντας για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον τουρισμό χαρακτηρίζοντάς τον συνώνυμο της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας και όσο θα χτίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη τόσο περισσότερο θα προσελκύουμε την εμπιστοσύνη των τουριστών να επισκέπτονται τη χώρα μας. Χαρακτήρισε ισχυρό όπλο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό αλλά και την ανάγκη διενέργειας μεγάλου αριθμού τεστ και στα σύνορα και στη χώρα καθώς ο μεγάλος όγκος επισκεπτών της συγκεκριμένης Περιφέρειας φθάνει οδικώς. Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής που περνά μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία από τις πρώτες περιφέρειες που αξιοποίησε πανευρωπαϊκούς πόρους και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, με πολλές καμπάνιες σε όλη την Ευρώπη για την προσέλκυση τουριστών. «Μέσα στην κρίση, την ώρα που όλοι λειτουργούσαν με βραδείς ρυθμούς, εμείς ανεβάσαμε ρυθμούς. Συνεχίσαμε με μεθοδικότητα να προβάλουμε τον τόπο μας, το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες για τους επισκέπτες. Στόχος μας είναι να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Μπορούμε να προσφέρουμε ποιοτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Έχω πει πολλές φορές ότι η συνεργασία είναι το κλειδί στον τουρισμό. Ειδικά μετά την Πανδημία πρέπει όλοι μας από την κεντρική Πολιτεία μέχρι τις περιφέρειες και τις επιχειρήσεις του κλάδου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος αναφέρθηκε στο άνοιγμα των συνόρων που θα πρέπει να μη γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε τα σύνορα να μην κλείσουν μέσα στην τουριστική σεζόν. Οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι αυστηροί αφού το Α και το ω είναι η ασφάλεια. Μίλησε για τους ξεχωριστούς προορισμούς της περιοχής που δεν περιορίζονται μόνο σημεία επιλογής για θερινές διακοπές αλλά μπορούν να αποτελέσουν την βάση για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο.
Επιλέγω Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…
«Η Δυτική Ελλάδα της Ολυμπίας, των Καλαβρύτων, των τεράστιων παρθένων ορεινών διαδρομών μας είναι ένας τόπος είχε πολύ λιγότερα από αυτά που άξιζε αλλά από δω και πέρα δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι σε μία νέα εποχή που θα είναι μία εποχή ασφάλειας, φιλοξενίας και συνολικής εμπειρίας για κάθε ηλικία και για κάθε βαλάντιο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας ότι ο επισκέπτης θα πρέπει να επιλέξει την περιοχή κυρίως για τους ανθρώπους της και μετά για τις ομορφιές της. Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να επιζητούμε μόνο μία επαναφορά σε αυτό που αφήσαμε πίσω μας το 2019 αλλά μία νέα αρχή από μία καλύτερη και πιο γερή βάση. «Το ζήτημα της υγειονομικής ασφαλείας θα είναι κυρίαρχο στον τουρισμό ακόμη και μετά το τέλος του οικονομικού συναγερμού. Οι κοινωνίες δεν πατάνε ένα κουμπί και περνάνε από τη μία κατάσταση στην άλλη. Τα βιώματα που μας δημιούργησε αυτή η πανδημία θα μείνουν για πολύ και θα είναι κυρίαρχες για τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός αποτελεί ένα περίπλοκο κοινωνικό και ευαίσθητο φαινόμενο. Είναι βέβαιο ότι ο τουρισμός θα αλλάξει και ενδεχομένως καθοριστικά».
Ο κ. Φαρμάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην έλλειψη υποδομών στην περιοχή, με κυρίαρχη αυτή ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού άξονα που να συνδέει την παγκόσμια κοινότητα με την εμβληματική Αρχαία Ολυμπία: «Υπάρχει έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προώθηση του τουριστικού προϊόντος με σχέδια του χθες. Θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε σε αυτό. Εμείς από την αρχή αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης ολιστικά βάζοντας σύγχρονα όπλα στη φαρέτρα μας. Διαθέσαμε οικονομικούς Πόρους τριπλασιάζοντας τα χρήματα για την τουριστική προβολή και επενδύσαμε σε όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία. Τουρισμός δεν είναι κάτι μονοσήμαντο. Με τον τοπικό μας πολιτισμό, την τοπική μας κουζίνα αποτελούν μία ενότητα και για αυτό η ανάπτυξη του τουρισμού απαιτεί την εμπλοκή μιας σειράς άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στο επίκεντρο μπαίνει η υγειονομική ασφάλεια και αναπτύσσουμε τους σχεδιασμούς μας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θέλουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλίσουμε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Δίνουμε προτεραιότητα στο χωροταξικό σχέδιο τουρισμού, με το να δείξουμε την Δυτική Ελλάδα ως διεθνές τουριστικό προορισμό λόγω του πλούτου που διαθέτουμε. Μεσοπρόθεσμα θα πετύχουμε δύο σημαντικούς στόχους. Την εποχικότητα και την γεωγραφική ανακατανομή της κίνησης. Ήδη έχουν περάσει τρεις μεγάλες επενδύσεις που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα και αυτό δείχνει ότι μπαίνουμε πλέον στο χάρτη των τουριστικών επενδύσεων. Προωθούμε τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Αφού ολοκληρωθούν οι μεγάλες παρεμβάσεις θα φτάσουμε στην εξωστρέφεια».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε νομού της Περιφέρειας, μια περιοχή πλούσια σε ακτογραμμές και μαγευτικές παραλίες, ποτάμια, ορεινούς όγκους, με πλούσια πανίδα και ιαματικές πηγές που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες. Σημαντικό πόλο έλξης, όπως είπε, αποτελούν ιστορικά μνημεία με κυριότερα σε Αρχαίας Ολυμπίας, του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα και το Ιερό της Αρτέμιδος κ.α που καθιστούν την περιοχή ως έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βάση στο γαστρονομικό και οινολογικό τουρισμό που αποτελούν κάποιες από τις πολλές κατηγορίες του θεματικού τουρισμού και αναδεικνύουν τις τοπικές γαστρονομικές συνήθειες που βασίζονται στην τοπική παραγωγή των νόμων, συνδυάζοντας την παράδοση και την καινοτομία. «Εξασφαλίσαμε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού μας. Η έξαρση της πανδημίας ήταν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας και προκάλεσε σοβαρές απώλειες από την εστίαση μέχρι τη μεταποίηση. Ο εμβολιασμός τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο τουρισμός θα ανθίσει και φέτος στην περιοχή μας. Φέτος θα είμαστε καλύτερα από πέρσι και του χρόνου θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους αριθμούς του 2019». Ο Λαυρέντης Βασιλειάδης από την Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Δ.Ε παρουσίασε το πλάνο για την ανάπτυξη του προφίλ της Δυτικής Ελλάδας.
Επιλέγω Περιφέρεια Αττικής…
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει επόμενο κύμα ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πράσινο διαβατήριο. Χαρακτήρισε την Αττική «Μητρόπολη του κόσμου» τονίζοντας ότι είναι σε διαρκή προγραμματισμό για να φιλοξενήσει με το ασφαλέστερο τρόπο για την υγεία και το περιβάλλον τους διεθνείς ταξιδιώτες που λαχταρούν να επισκεφτούν τον ηλιόλουστο τόπο μας μετά το χάος στις χώρες τους. «Είναι επιτυχία που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση το πιστοποιητικό-πρόταση του πρωθυπουργού, κάτι που θα διευκολύνει την κίνηση των πολιτών και τους ίδιους τους οικοδεσπότες. Είναι βέβαιο ότι η ασφάλεια των επισκεπτών μας είναι το Α και το Ω για να τους προσελκύσουμε. Δίνουμε δύσκολες εξετάσεις για την προσέγγιση των ταξιδιωτών».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και ειδικά την νιγηριανή που εμφάνισε μεγάλη διασπορά στην περιοχή της Αττικής. «Υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον από τον Πρωθυπουργό για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων για την καλύτερη δυνατή αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι σύντομα θα δεχτούμε στις πράσινες λίστες ταξιδιωτικών προορισμών και παρακολουθώ τις διεργασίες που γίνονται σε χώρες με αυστηρά κριτήρια υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα εξαντλήσουν να εξετάζουν όλους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αφού δύσκολα θα προβούν στη χαλάρωση των μέτρων λόγω του κινδύνου εισαγωγής μεταλλάξεων από την επιστροφή των ταξιδιωτών. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα δεδομένα με μέγιστη επαγρύπνηση».
Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι αυξημένο τις τελευταίες ημέρες για κρατήσεις διαμονής. «Τα ξενοδοχεία είναι αναβαθμισμένα, το προσωπικό είναι εμβολιασμένο, γίνονται καθημερινά self test και ευελπιστούμε να φτάσουμε το 50% της πληρότητας του 2019. Η Αττική είναι ένας ασφαλής προορισμός και αυτό θέλουμε να περάσουμε. Στην Αττική έχουμε κάτι μοναδικό. Τεράστια ακτογραμμή και νησιωτικούς προορισμούς. Έχουμε γαστρονομία και πολλά πλεονεκτήματα. Ο εμβολιασμός και τα self test προχωρούν ιδίως στα νησιά μας Αίγινα, Σαλαμίνα, Σπέτσες. Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΤ και με τους ξενοδόχους και πιστεύω ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι πανέτοιμος και ασφαλής. Το ίδιο και η εστίαση. Περιμένουμε να ανοίξουν οι πτήσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Η Φιλοξενία στην Ελλάδα μετά την Covid-19
Ακολούθησε συζήτηση για την Φιλοξενία στην Ελλάδα μετά την Covid-19 στην οποία συμμετείχαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος Grecotel S.A. Μαρί Δασκαλαντωνάκη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος Γιώργος Πελεκανάκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός.
Η κ. Δασκαλαντωνάκη τόνισε ότι από πλευράς κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη δυναμική. «Στη δική μας εταιρεία είναι η πρώτη εβδομάδα που οι κρατήσεις είναι περισσότερες από το 2019. Βέβαια η χρόνια θα έπρεπε να ήταν πολύ καλύτερη. Για αυτό ευθύνονται πολύ οι Ευρωπαϊκές τοποθετήσεις και πεποιθήσεις που έχουν αδικήσει σε μεγάλο βαθμό τις χώρες του νότου. Η Ελλάδα γιόρτασε τα 40 χρόνια της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως φαίνεται θα είναι και μία περιοχή ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αυτή η ελεύθερη διακίνηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και από τη δική μας κυβέρνηση και τις άλλες…. Και μια παράκληση, να μείνουμε στα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα κράτη καθώς η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά . Υπάρχει ο τουρισμός μας και θα πάει καλά και θα ανακάμψει. Βέβαια μέχρι στιγμής βλέπουμε πολλές αρρυθμίες και θα έχουμε αρκετά προβλήματα. Το ότι δεν έχουμε κρατήσεις τον μήνα Ιούνιο είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο για όλη την Ελλάδα και κυρίως για τις πιο έντονα τουριστικές περιοχές».
Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε ότι όλοι περιμένουν το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρωτεία τα έχει η Κρήτη και η Ρόδος. Αυξημένες αφίξεις αναμένονται από Γερμανία Πολωνία και Τσεχία με αρκετές πτήσεις. Σημαντικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ένα κλείσιμο των συνόρων ενώ αρνητικά είναι και τα τελευταία νέα από την Ολλανδία και το Βέλγιο. «Όλοι περιμένουμε ότι από τις 7 Ιουνίου να ανοίξει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τη δική μας προσπάθεια για το πόσο θα είμαστε καλύτερα σε υγειονομικό επίπεδο. Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση για να μας πρασινίσουν ως προορισμό. Πρέπει να μεταδώσουμε στον κόσμο ότι πρέπει να πάει να εμβολιαστεί και φυσικά και ο κόσμος του τουρισμού. Και αυτό για να πρασινίσει χώρα μας πιο γρήγορα. Θα πρέπει να σκύψουμε όλοι το κεφάλι και να δούμε από δω και πέρα τι πρέπει να γίνει και κυρίως με την αναβάθμιση των υποδομών του τουρισμού».
Ο κ. Τάσιος μίλησε για τις πρωτόγνωρες διαστάσεις της πανδημίας και τον ανοιχτό διάλογο με την Κυβέρνηση ώστε να βρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν προβλήματα. «Η χώρα είναι ακόμη στα κόκκινα και αυτό είναι μεγάλη αγωνία για μας. Κόκκινα δεδομένα σημαίνει κόκκινα οικονομικά στοιχεία για τη συνέχεια. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε το πράσινο Υγειονομικό πιστοποιητικό και περιμένουμε πολλά από αυτό. Είναι το πραγματικό διαβατήριο για τη σεζόν που έρχεται. Θα πρέπει να διασφαλιστούν και τα χερσαία σύνορα για να μην έχουμε δυσφήμιση. Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην έχουμε στην πορεία νέες ακυρώσεις. Άρα είναι κομβικό να πάμε να εμβολιαστούν γρήγορα, να αποκτήσουμε ανοσία και να μπει η χώρα στο πράσινο χρώμα για να έχουμε καθαρά οικονομικά αποτελέσματα. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και τα πράσινα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα κάνουν την ανατροπή και μετά τον Ιούλιο θα έχουμε ανάπτυξη. Μετά το Άγιο Πνεύμα ελπίζω να δούμε την ανάσταση του ελληνικού τουρισμού. Πρέπει να δώσουμε βάση στην επιχειρησιακή διαχείριση των χερσαίων συνόρων. Υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να βελτιωθούν. Υπάρχει το περσυνό παράδειγμα οπότε δημιουργήθηκαν προβλήματα μετά τον Ιούλιο. Έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρωτόκολλα για να έρθει κάποιος στη χώρα μας και θα πρέπει να τηρηθούν αυτά. Για να μπορέσουμε από τον Ιούλιο και μετά να δουλέψουμε σωστά. Θέλουμε στοχευόμενα μέτρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να δούμε μετά και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο περιμένουμε για να επιβιώσουμε».
Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση της χώρας, η θετική εικόνα της οποίας θα βελτιώσει και τα οικονομικά δεδομένα. «Βγήκαμε από μία χρονιά, το 2020, που δείξαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε, μία χρονιά που είχαμε διαθέσιμα εργαλεία πολύ λιγότερα από φέτος. Αποδείξαμε πέρσι ότι μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Στον τουρισμό είχαμε ασφάλεια, φέτος είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν, υπάρχει ήδη και ζήτηση και προσφορά. Υπάρχει μεγάλη θέληση για ταξίδι και από δω και πέρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα οικονομικά δεδομένα. Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι εξαιρετικός, έχουμε όμως μπροστά μας πολύ δρόμο και κυρίως πολλούς κινδύνους. Το τι θα γίνει φέτος θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας και θέλω να επιμένω ότι η χρονιά η φετινή μπορεί να μας εκπλήξει και θετικά αλλά και αρνητικά. Η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα δεδομένα, θα οδηγήσει σε γρήγορα αντανακλαστικά στο εξωτερικό και μάλιστα αμείλικτα. Να περάσουμε ένα μήνυμα, ότι πρέπει να καλυτερεύουν τα υγειονομικά δεδομένα. Έχουμε ανάγκη έναν τουρισμό ο οποίος θα πρέπει να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, με τάσεις που θα πρέπει να επιταχυνθούν προκειμένου ο τουρισμός να δώσει περισσότερα στις τοπικές κοινωνίες και για άλλη μία φορά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης για τους επόμενους μήνες».
Υποδομές για ασφαλείς αφίξεις και μεταφορές
Για τις υποδομές για ασφαλείς αφίξεις και μεταφορές μίλησαν ο Διευθυντής, Airfield Service, στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Νικόλαος Ιωσήφ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εκπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών Ελλάδας Αλέξανδρος Αβερκιάδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΛΠ Νεκτάριος Δεμενόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργος Κουμπενάς.
Μιλώντας για τους στόχους, ο κ. Ιωσήφ τόνισε ότι είναι η προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της χώρας εντός και εκτός αεροδρομίου. «Οφείλουμε να δουλέψουμε για ασφαλείς ροές επιβατικών. Είναι κάτι που απαιτεί μελέτη. Το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένα από τα πιλοτικά αεροδρόμια είναι και πρότυπο αεροδρόμιο του εξωτερικού. Ένα αεροδρόμιο σαν το δικό μας οφείλει όποτε υπάρχει ένα σοβαρό περιστατικό ή μία περίπτωση κρίσης που αφορά στην καθημερινή εξυπηρέτηση του επιβάτη να βρει τον τρόπο να το κάνουμε σωστά αποτελεσματικά με αίσθημα ευθύνης. Η συνεχής πληροφόρηση ανάμεσά μας είναι το Α και το Ω. Απαιτείται συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν γνώμονα τον επιβάτη και να καταφέρουμε να προσαρμοζόμαστε στο ελάχιστο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται γρήγορη αντίληψη των πραγμάτων για να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά αυτά που απαιτούν τα υγειονομικά Πρωτόκολλα. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αεροπορικές εταιρείες, με τους φορείς επίγειας εξυπηρέτησης, με τις κρατικές αρχές προκειμένου αυτό που θα απαιτηθεί στο ελάχιστο χρονικό διάστημα να γίνει με τρόπο που να είναι σωστός, συγκροτημένος και να αποπνέει αίσθημα ασφάλειας για τον επιβάτη χωρίς να δημιουργεί μεγαλύτερη αναστάτωση στην όλη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτή είναι η πρόκληση».
Ο κ. Αβερκιάδης τόνισε ότι στόχος είναι να επανεκκινήσουμε τις μεγαλύτερες αγορές Αγγλία Γαλλία Γερμανία Βόρειες χώρες ενώ αν δεν υπήρχε η κρίση η συνεισφορά του τουρισμού θα μπορούσε να ξεπεράσει το 33% στο ΑΕΠ. «Κάνουμε συνεργασίες για την προώθηση του πράσινου διαβατηρίου και για αυτό ΗΑΤΤΑ ξεκίνησε τη συγκεκριμένη εφαρμογή πιλοτικά. Υποστηρίζουμε ένθερμα τις προσπάθειες του πρωθυπουργού με το πράσινο διαβατήριο που θα διευκολύνει τους επιβάτες αλλά θα διευκολύνει και τη δουλειά που έχουν να κάνουν τα αεροδρόμια. Γυρίζοντας από την Ελλάδα θα έχουν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία και θα θέλουν να ξαναέρθουν αλλά θα μεταδώσουν και το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός».
Ο κ. Δεμενόπουλος μίλησε για το διεθνές σύστημα ασφάλειας επιβατών που εφαρμόζεται στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο λιμάνι homeport με τους επιβάτες να διανυκτερεύουν στα τοπικά ξενοδοχεία, να παραμένουν περισσότερο στη χώρα και να τονώνουν περισσότερο την εθνική οικονομία σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα λιμάνια που μένουν λιγότερο και καταναλώνουν λιγότερο. «Για το 2021 υπάρχουν 441 προγραμματισμένες αφίξεις αλλά και ένα σημαντικό αριθμό κρατήσεων που περιμένουμε να υλοποιηθούν. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την καλή υγειονομική κατάσταση της Ελλάδας αφού οι εταιρείες ενδιαφέρονται να συνδυάζουν στα δρομολόγιά τους περισσότερα λιμάνια με την καλή κατάσταση και της Κύπρου και του Ισραήλ που διευκολύνει αυτά τα δρομολόγια. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφάρμοσε το λιμάνι του Πειραιά την προηγούμενη χρονιά που διευκόλυνε τις εταιρείες να δέσουν τα καράβια τους στο λιμάνι. Έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής για την διαμόρφωση ειδικών χώρων για την αντιμετώπιση περιστατικών covid 19…. Είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε μεγάλο αριθμό επιβατών. Η επέκταση του προβλήτα της κρουαζιέρας για την δημιουργία δύο θέσεων παραμονής δύο κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς είναι ένα έργο προϋπολογισμού πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του σε περίπου δύο χρόνια και την δημιουργία ενός μοντέρνου επιβατικού σταθμού για τους επιβάτες της κρουαζιέρας που θα είναι ένα κτίριο κόσμημα στην είσοδο του λιμανιού. Ο κλάδος πρέπει να κινηθεί με προσεκτικά βήματα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι ο τόπος μας έχει ακόμα πολλά ανεξερεύνητα μέρη που οδηγούν τις εταιρείες της κρουαζιέρας να στείλουν τους επιβάτες-πελάτες τους εκεί».
Ο κ. Κατσικάδης μίλησε για το δίκτυο μαρινών και την συνεργασία με τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ αλλά και με άλλους οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που είναι συνεχής, συστηματική και απαραίτητη. Μιλώντας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι οι παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών για τον υψηλού επιπέδου τουρισμό που φιλοξενούν, με τις μαρίνες να προσθέτουν στο ακαθάριστο Εθνικό προϊόν 1,43% και περίπου 200.000 θέσεις εργασίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα και θα ανακάμψουμε σε όλα τα επίπεδα και θα βγούμε ενισχυμένοι. Εφαρμόσαμε όλα τα υγειονομικά Πρωτόκολλα και με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και άλλες δράσεις θα ενισχύσουν τη θέση μας. Σε συνεργασία με την πολιτική προστασία και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές οι ελληνικές μαρίνες διασφάλισαν την ασφαλή λειτουργία τους και την εφαρμογή της καραντίνας όπου χρειάστηκε μέσα από σχέδια διαχείρισης της κρίσης με λήψη περιοριστικών μέτρων ωστόσο συνέχισαν να λειτουργούν ανελλιπώς». Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θεωρείται ο ασφαλέστερος προορισμός στη νοτιανατολική Μεσόγειο προσελκύοντας μικρά και μεγάλα σκάφη και χιλιάδες τουρίστες-λάτρεις των σκαφών με την κυβέρνηση να προωθεί την αναβάθμιση των ελληνικών μαρινών μέσα από σημαντικά σχέδια ανάπλασης λιμενικών και χερσαίων εγκαταστάσεων στις μαρίνες της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια ώστε τα επόμενα χρόνια να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερα σκάφη αναψυχής όχι μόνο εποχικά αλλά και σε ετήσια βάση. Ξεκινάμε δυνατά και με αισιοδοξία τη φετινή χρονιά λέγοντας ότι η ανάκαμψη του φετινού yachting θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία».
Ο κ. Κουμπενάς εξέφρασε την πίστη ότι η Ελλάδα θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όσον αφορά την κρουαζιέρα, χάρη στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ακολούθησε και την καλή επιδημιολογική κατάσταση. «Η πανδημία επέβαλε πρόσθετες διαδικασίες στα λιμάνια. Χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των λιμανιών κρουαζιέρας για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των προορισμών, Απαραίτητος είναι ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ λιμανιών αφού η κρουαζιέρα αποτελεί ένα συνδυασμό διαφόρων προορισμών».
Επιλέγω Περιφέρεια Κρήτης…
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου μιλώντας για την μοναδική εμπειρία του ταξιδιώτη που θα επισκεφθεί το νησί τόνισε ότι βασική παράμετρος είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας ενώ το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι δεν φοβόμαστε τον κορωνοϊό και ότι δεν αρκεί μόνο εμείς να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι αλλά να προστατεύσουμε και τον κόσμο. Μίλησε για τις υποδομές στις μεταφορές που διαθέτει και την πληθώρα πεντάστερων ξενοδοχείων και κρεβατιών ενώ οι περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται ξανά και ξανά στην Κρήτη. «Στην ερώτηση «γιατί πρέπει κάποιος να επισκεφθεί την Κρήτη;», η απάντησή μας είναι ότι η θεαματικότητα μας είναι πολυποίκιλη: αγροτουρισμός, κουλτούρα, λαϊκή παράδοση, ήλιος και θάλασσα, οικογενειακός τουρισμός, θεραπεία, ευεξία. Η Κρήτη δεν είναι ένα απλό νησί είναι κάτι παραπάνω. Διαθέτουμε 1.056 χιλιόμετρα παραλιών, μπορούμε να κάνουμε υποβρύχιο τουρισμό να κάνουμε yachting και sailing, προσφέροντας τουρισμό με περιπέτεια, συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί η κρητική διατροφή. Τα τυριά μας, τα κρασιά μας, το μέλι μας, η γεύση μας, τα γλυκά και οι συνταγές μας και φυσικά εκτός από το κρέας, η ρακή… Επίσης ο πολιτισμός μας, η νυχτερινή ζωή και το shopping…. Η Κρήτη πάντα σε καλεί να δεις κάτι… Γίνεσαι κομμάτι των ντόπιων και εκεί διαφέρουμε».
Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μίλησε για τον στόχο του 50% της κίνησης του 2019, στην επίτευξη του οποίου καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβολιασμός. Ο Δήμος έχει δώσει βάρος στον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού και στους εργαζόμενους σε αυτούς. «Η μείωση από την περασμένη χρονιά έχει δραματικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία αλλά και σε υποστηρικτικές δομές όπως ο πρωτογενής τομέας που τροφοδοτεί εστίαση και ξενοδοχειακές μονάδες. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη και στον τουρισμό αφού θα επιτρέπει την άμεση μετακίνηση καθώς θέλουμε να τοποθετήσουμε τα Χανιά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στη Μεσόγειο και στον παγκόσμιο χώρο του τουρισμού και υποδομές είναι καθοριστική προϋπόθεση. Ανάμεσα στις δράσεις μας, αναδεικνύουμε ιστορίες, καλά παραδείγματα, καλές πρακτικές με ανθρώπους του τόπου για τον τόπο και από τον τόπο. Φέρνουμε σε πρώτο πλάνο και προβάλουμε αυτούς τους ανθρώπους».
Επιλέγω Δήμο Θεσσαλονίκης…
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. Η κυρία Καραγιάννη μίλησε για τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς που είναι επισκέψιμοι και με τα πόδια, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, την υψηλή γαστρονομία, το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο στην Ευρώπη με 300 μέρες ηλιοφάνειας, τις εξαιρετικές υποδομές φιλοξενίας και εστίασης καθώς και σύγχρονο πολιτισμό με πολλά μουσεία, φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση. «Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη τα έχει όλα. Έχοντας ως όπλο τους εμβολιασμούς και το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κάνουμε πράξη την μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος. Πολλά θα αλλάξουν ακόμα λόγω της πανδημίας και είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστούμε στις νέες εξελίξεις και τάσεις και να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας».
Μίλησε για το πρόγραμμα που σχεδίασε ο δήμος λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές και τις νέες τάσεις, με τη στρατηγική του να βασίζεται πάνω σε άξονες που έχουν ακολουθηθεί παγκόσμια, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η οικοδόμηση της ανθεκτικότητας σε όλη την τουριστική αλυσίδα, η προώθηση της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης και η συνέργεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη εξεύρεση λύσεων. «Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα εξέλιξης της πόλης σε Smart City, υλοποιούμε δράσεις που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εκτεταμένο δίκτυο WiFi και αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν διότι ο τουρίστας θα έχει πρόσβαση σε μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές για να μπορέσει να οργανώσει καλύτερα την επίσκεψή του στην πόλη και να βελτιώσει την εμπειρία του».
Επιλέγω Δήμο Αθηναίων…
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προορισμών Αθηνών Μελίνα Δασκαλάκη αναφέρθηκε στο μότο του Δήμου ότι «η Αθήνα είναι ένας ωραίος τόπος μεν για να επισκεφτείς αλλά είναι ένας πολύ ωραίος τόπος για να ζεις», περιγράφοντας τις παρεμβάσεις με στόχο να αλλάξει η Αθήνα και να αποδοθεί με βελτιωμένες συνθήκες αρχικά στους πολίτες της ώστε στην συνέχεια να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες, ως μια σύγχρονη ιστορική πόλη. «Αυτό που θέλουμε είναι ο επισκέπτης να αποκτήσει εμπειρία από την πόλη μας και όχι απλά να δει τα μνημεία που προσφέρει πολύ απλόχερα, μέσα από τα μάτια των κατοίκων, μία ωραία πόλη και για αυτό το σκοπό εργαζόμαστε μεθοδικά για να κάνουμε την πόλη ένα βιώσιμο και προσβάσιμο προορισμό για όλους. Αν ένας τόπος είναι ωραίος για να ζουν οι κάτοικοι του είναι ελκυστικός και για τον επισκέπτη. Διαμορφώνουμε πάρκα σε Κυψέλη, Κολωνό και Παγκράτι, τα πάρκα τσέπης και θα το συνεχίσουμε όσο βρίσκουμε διαθέσιμους χώρους για να τους αναπλάθουν και να τους αποδίδουμε στη γειτονιά. Η Πανδημία μας έμαθε ότι το πιο σημαντικό είναι η απόδοση του δημοσίου χώρου στον κόσμο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάπλαση του Λυκαβηττού μαζί με το θέατρο. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το λόφο Στρέφη στην καρδιά της Αθήνας».
Η κυρία Δασκαλάκη μίλησε για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, με τον τουρισμό να αναπτύσσεται ισομερώς με τις άλλες δυνατότητες της πόλης.
Επιλέγω Δήμο Κέρκυρας…
Η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου μίλησε για τον στόχο επέκτασης της τουριστικής σεζόν ακόμη και ως τον Νοέμβριο, στόχος που αποτελεί αναγκαιότητα καθώς το 80% της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στον τουρισμό. «Αποτελεί όρο ευημερίας και επιβίωσης για μας και ο δήμος έχει πάρει όλα τα μέτρα και έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υγειονομικές οδηγίες και πρωτόκολλα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς βοήθα και συνεπικουρεί». Αναφέρθηκε στις δομές υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας για τους κατοίκους ενώ μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών υπογράμμισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί ο πλήρης εμβολιασμός όλου του πληθυσμού έτσι ώστε το νησί να μπορεί να υποδεχθεί με μεγάλη ασφάλεια τους επισκέπτες και να εξασφαλιστεί και η ευημερία και το μέλλον του τόπου.
Επιλέγω Δήμο Θήρας…
Ο Δήμαρχος Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας μίλησε για την ανασύνταξη και οργάνωση στις οποίες οδήγησε η πανδημία, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα ως σήμερα να έχει ήδη εμβολιαστεί το 60% των μονίμων κατοίκων «Έτσι έχει δημιουργηθεί ήδη μία ασπίδα προστασίας και μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό άνω του 80% γεγονός που μας κάνει ασφαλή προορισμό. Η Σαντορίνη θα είναι πιστοποιημένη, διαθέτοντας ασπίδα προστασίας που θα μας δώσει την δυνατότητα να λειτουργήσουμε καλύτερα, να επικοινωνήσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν το υπέροχο νησί μας. Θεωρώ ότι δεν κινδυνεύουμε από κάτι πέρα από το ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα. Είμαστε σε πολύ υψηλή ετοιμότητα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε περιστατικού αλλά και αν συμβεί, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».
Μιλώντας για την φετινή σεζόν, εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη του στόχου του 40% έως 50% σε σχέση με το 2019 ενώ αναφορικά με την κρουαζιέρα εξέφρασε την ελπίδα για ένα ποσοστό 20% με 25% χωρίς να αποκλείει να ξεπεραστούν αυτά τα ποσοστά, καθώς θα υπάρξουν πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Επιλέγω Ανατολική Σάμο…
Συζητώντας με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο, μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο επισκέπτης του νησιού θα μπορέσει να ξεχάσει την Πανδημία, να δοκιμάσει γεύσεις και εμπειρίες και να νιώσει το καλοκαίρι μέσα του. «Τα κρούσματα στο νησί ήταν πολύ χαμηλά και έτσι έχουμε πάρει το πιστοποιητικό του «πράσινο νησιού». Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και προσπαθήσαμε και κερδίζουμε ένα διπλό στοί χημα χωρίς να ξεχνάμε τον καταστροφικό σεισμό των 7 ρίχτερ τον περασμένο Οκτώβρη. Καθημερινά ανοίγουν όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και προχωράμε με βάσιμη αισιοδοξία ενώ ποντάρουμε στον βιωματικό τουρισμό, αυτόν που υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια. Έχουμε εξελίξει πάρα πολύ την τουριστική προβολή του δήμου με το Samos Explorer και καλούμε τον επισκέπτη να ζήσει την Σάμο μέσα του. Είναι τέτοια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού μας, στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις μορφές τουρισμού, την ψυχαγωγία, την υγιεινή διατροφή, που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ένα νέο ξεκίνημα…»