Choose Greece: Η ασφάλεια των προορισμών, η φιλοξενία,τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι στόχοι (Day II)

Το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης των 13 Περιφερειών μετά τον Covid-19.

Κέρδισε τις εντυπώσεις η διοργάνωση του Olympia Forum. “Τη μάχη για τον Τουρισμό θα την κερδίσουμε όλοι μαζί“. Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το Choose Greece 202: Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης των 13 Περιφερειών μετά τον Covid-19.  που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 28 και 29 Μαΐου στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το Olympia Forum.

Λίγες μέρες μετά την επιτυχή επανεκκίνηση του τουρισμού το Choose Greece έγινε τόπος συνάντησης Υπουργών, Εκπροσώπων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και των πλέον σημαντικών εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου.

Οι μετέχοντες μίλησαν για την μεγάλη πρόκληση της επανέναρξης του τουρισμού στο απαιτητικό και ιδιαίτερο κλίμα που διαμορφώνει η πανδημία στην παγκόσμια αγορά. Στο διήμερο διαλόγου έγινε αναφορά στον σχεδιασμό για την «μετά Covid» τουριστική σεζόν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε η επόμενη μέρα του Ελληνικού Τουρισμού να είναι ελπιδοφόρα. Οι ομιλητές παρουσίασαν στρατηγικά σχέδια τουριστικής ανάπτυξης ενώ ανέλυσαν θέματα που άπτονται άμεσα της συνολικής εικόνας της χώρας προς τους δυνητικούς επισκέπτες όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, τα είδη του τουρισμού που πρέπει να στοχεύσουμε, τα ζητήματα των μεταφορών, οι στρατηγικές προβολής για διεθνή παρουσία και δράση κ.λπ. Τονίστηκε η ανάγκη συμπόρευσης ώστε η χώρα να μπορέσει να κερδήσει το μεγάλο στοίχημα της καθιέρωσης στον διεθνή τουριστικό χάρτη αξιοποιώντας το μεγάλο πλεονέκτημα που θα προσδώσει το αίσθημα ασφάλειας ενός ελκυστικού προορισμού.

Χάρης Θεοχάρης: Η προσπάθεια της Ελλάδας επιβραβεύεται σε διεθνές επίπεδο

-Τι τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού για το σχέδιο επανεκκίνησης του Τουρισμού

– «Καθημερινά παλεύουμε με αριθμούς και στοιχεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε»

– «Είμαστε ηθικά και πολιτικά υπόλογοι σε κάθε οικογένεια που εξαρτάται από τον τουρισμό»

«Η καλή σεζόν φέτος δεν είναι θέμα κλιματολογικό. Είναι θέμα δουλειάς, σχεδίου, οργάνωσης και τεράστιας προσπάθειας από όλες τις δυνάμεις της χώρας μας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 2ης ημέρας του υβριδικού συνεδρίου τουριστικού ενδιαφέροντος Choose Greece 2021 με θέμα «Το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης των 13 Περιφερειών μετά τον Covid-19», που διοργανώνεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το Olympia Forum. Όπως υπογράμμισε, δεν είναι μόνο ζήτημα ενός υπουργού, ενός Υπουργείου Τουρισμού, είναι ζήτημα όλου του ιδιωτικού τομέα, είναι ζήτημα των τοπικών κοινωνιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και φυσικά είναι και ζήτημα όλων των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες ενώ ακόμα και τα υγειονομικά είναι μέσα στις διαδικασίες του τουρισμού.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός, με το ψηφιακό πλέον πιστοποιητικό να αποτελεί «διαβατήριο ελευθερίας» για κάθε ευρωπαίο πολίτη. Μίλησε για τον τεράστιο επιχειρησιακό σχεδιασμό ήδη από τον Μάρτιο, υπό τον Πρωθυπουργό με την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων που έκανε εφικτό τον στόχο του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Αναφερόμενος στην κριτική που αναπτύχθηκε από την αντιπολίτευση, τόνισε ότι την απάντηση την έδωσαν τα ίδια τα γεγονότα. «Όταν η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι δεν έχουμε σχέδιο, εμείς φέραμε σχέδιο. Όταν μας έλεγαν ότι το άνοιγμα του τουρισμού φταίει για τα κρούσματα, αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτά. Καθημερινά παλεύουμε με αριθμούς και στοιχεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε ηθικά και πολιτικά υπόλογοι σε κάθε οικογένεια που εξαρτάται από τον τουρισμό».

Ο Υπουργός Τουρισμού μίλησε για την επιβράβευση της προσπάθειας της Ελλάδας μέσα από την αναγνώριση που έρχεται από διεθνή βραβεία ενώ ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στις χώρες οι πολίτες των οποίων διαχρονικά αποτελούσαν τον βασικό κορμό των επισκεπτών στην χώρα μας, Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες και Ρωσία. «Σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία, μετά το ταξίδι μου, ανοίξαμε δίαυλους επικοινωνίας, μελετήσαμε τα δεδομένα. Η Μεγάλη Βρετανία έχει προχωρήσει τον εμβολιασμό με μια λογική μονής δόσης, αυτό την καθιστά ευάλωτη στις μεταλλάξεις και γι’ αυτό υπάρχει ένας συντηρητισμός το άνοιγμα των συνόρων. Σε ό,τι αφορά στην Ρωσία, έγινε ένας μαραθώνιος συναντήσεων ανάμεσα στους επικεφαλείς των επιδημιολόγων, σε πολλές από αυτές ήμουν κι εγώ, και πλέον θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχοντας δώσει απαντήσεις στους περισσότερους προβληματισμούς μας». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρέσβη των ΗΠΑ για τις επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μια μεγάλη θέληση των Αμερικάνων τουριστών να έρθουν στην Ελλάδα, και σε αυτό παίζει ρόλο η αλλαγή της εικόνας, η βελτίωση της εικόνας της χώρας».

Μιλώντας για την κρουαζιέρα, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα φέτος ξαναγύρισε στο 1971 καθώς ο συνδυασμός της θέλησης για την κρουαζιέρα και της βελτιωμένης εικόνας της χώρας μας είναι ο λόγος που αυξήθηκαν οι πτήσεις από Αμερική. Ο ίδιος εστίασε για μια ακόμη χρονιά στο ζήτημα της ποιότητας, του ασφαλούς ταξιδιού, να έρθει κάποιος και να γυρίσει υγιής στην χώρα του.

Θέτοντας στο επίκεντρο της προσπάθειας τους ανθρώπους του τουρισμού, τους χαρακτήρισε μεγάλους μαχητές ενώ αναφέρθηκε και στις επενδύσεις. «Ο τουρισμός είναι ο πωλητής της χώρας μας. Έρχονται εδώ για τουρισμό και σκέφτονται να επενδύσουν στην χώρα, να αγοράσουν ένα σπίτι εδώ, ακόμη και να παντρευτούν εδώ. Η χώρα μας κερδίζει τους επενδυτές».

Νίκος Χαρδαλιάς: Θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολλούς…

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα μας η ασφάλεια όσο αφορά την είσοδο όλων των τουριστών», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαος Χαρδαλιάς, συμμετέχοντας στις εργασίες του του υβριδικού συνεδρίου τουριστικού ενδιαφέροντος Choose Greece 2021 με θέμα «Το Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης των 13 Περιφερειών μετά τον Covid-19». Ένα συνέδριο που όπως είπε ήρθε να συνδράμει στο εγχείρημα της επαναφοράς του τουρισμού εκεί που χρειάζεται, για τους ανθρώπους που στελεχώνουν την βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για την περσινή, ιδιαίτερα δύσκολη τουριστική περίοδο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα πάλευε με έναν αόρατο εχθρό, με την Ελλάδα ωστόσο να διαχειρίζεται την είσοδο των τουριστών στην χώρα μας με υποδειγματικό τρόπο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ολόκληρης της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για τις βελτιώσεις που έγιναν. «Αποκτήσαμε βηματισμό τους τελευταίους μήνες κι αυτό φαίνεται στην πράξη» υπογράμμισε ενώ αναφερόμενος στο PLF υπογράμμισε : «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν καταφέρουμε να χτίσουμε ένα μεγάλο τοίχος ανοσίας, αυτό θα συμβάλει στο να ανοίξει μια νέα συζήτηση, για όσο το δυνατόν λιγότερα έγγραφα θα πρέπει να υπάρχουν για να ταξιδέψει κάποιος».

Ο Υφυπουργός μίλησε για τις δυσκολίες και τον κίνδυνο να κάνει κάποιος προβλέψεις καθώς οι παράμετροι είναι πολλές ωστόσο τάχθηκε υπέρ του δρόμου της λογικής, με ψυχραιμία και υπομονή, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. «Γι΄αυτό ακούγαμε και ακούμε πιστά τους επιστήμονες. Γιατί η ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, είναι η χώρα μας να βγει πιο δυνατή. Γιατί δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη, τώρα χτίζουμε το τοίχος ανοσίας. Το στοίχημα είναι τις επόμενες 40 μέρες, παράλληλα με το τοίχος ανοσίας, να μηδενίσουμε συρροές και εστίες από ανεύθυνες συμπεριφορές. Τότε, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων τα πράγματα να γίνουν πιο γρήγορα. Εγώ θέλω να μείνω πιστός το πλάνο που μαζί με την κυβέρνηση έχουμε χαράξει από την αρχή της πανδημίας, θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολλούς».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που ανακοινώνοντας κάθε Παρασκευή και την απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, τόνισε ότι αυτές στηρίζονται στην εντατική και υπεύθυνη δουλειά των επιστημόνων, της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων η οποία θέτει πάντα σε προτεραιότητα την υγεία, πέρα και πάνω από όλα και πως ο ίδιος απευθύνεται με αυστηρότητα όχι στην πλειοψηφία των πολιτών αλλά σε μια μειοψηφία που σκέφτεται χωρίς υπευθυνότητα. «Όταν απευθύνομαι με αυστηρότητα και συστάσεις δεν μιλάω για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αγωνίζεται και παλεύει, κάνω συστάσεις για μια μειοψηφία που κάνει αντάρτικο, σκέφτεται αλόγιστα και χωρίς υπευθυνότητα. Οδεύουμε στην φάση που θα ανοίξει η μουσική, όμως αυτά που είπα  την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση έχουν να κάνουν με αυτούς που θέλουν να κάνουν αντάρτικο για την μουσική. Όμως το να μην υπάρχει μουσική δεν είναι δική μου απόφαση είναι απόφαση επιστημόνων που είδαν τι αποτελέσματα είχε σε άλλες χώρες η μουσική σε καταστήματα, και πως μετά αυξήθηκαν τα κρούσματα».

Σε σχέση με τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων, ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι «αυτοί που τηρούν τα μέτρα θα επιβραβευτούν πρώτοι από την ίδια την κοινωνία αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα. Γιατί είναι οι άνθρωποι που παρά τα πλήγματα παλεύουν για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Κι αυτό θα γίνει όταν δεν θα υπάρχει πια το ρίσκο όσων θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της δημόσιας υγείας».

Έκανε μνεία στο σπουδαίο έργο της Πολιτικής Προστασίας, στους  εργαζόμενους σε αυτήν που παλεύουν με θυσίες και πολύ κόπο ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία αλλά και οποιαδήποτε άλλη απειλή, πλημμύρες, φωτιές κ.α, με τα γενικά σχέδια να «τρέχουν» ταυτόχρονα με τους σχεδιασμούς για την COVID 19, με μοναδικό μέλημα όλων να οχυρωθεί η Ελλάδα απέναντι σε κάθε κίνδυνο.

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ…

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, συζητώντας με τον Δημοσιογράφο, Γενικό Διευθυντή TRT TV Σωτήρη Πολύζο στο πλαίσιο του «Choose Greece».

Ο κ. Νίκας, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του,  τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια η Πελοπόννησος θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παγκόσμια μνημεία, είναι το κέντρο των προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, είναι μία περιοχή η οποία δεν έχει χωριστεί τουριστικά και αυτό είναι σημαντικό. Μίλησε για την προσπάθεια ανάπτυξης της Πελοποννήσου και την ιδιαίτερη συμβολή των πρωτοβουλιών του OLYMPIA FORUΜ και του ΔΟΒ στην κατεύθυνση αυτή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου μίλησε για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα μνημεία και τις περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους και την ακτογραμμή αλλά και το ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει το 50% των πιο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.  Αναφέρθηκε στις επιλογής προβολής της περιοχής στην ελληνική και ξένη τουριστική αγορά αλλά και το στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια, μέσα από νέους χάρτες εμπειριών, καλώντας τους επισκέπτες να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες.

Μετά το δύσκολο περσινό καλοκαίρι, τα πρώτα δείγματα για την φετινή σεζόν είναι ενθαρρυντικά τόσο μέσω του εγχώριου τουρισμού όσο και από επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός στο οποίο έχει βοηθήσει η ευρεία διαφημιστική καμπάνια, με την ελπίδα της παράτασης της σεζόν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για την υγειονομική ασφάλεια η Περιφέρεια έχει στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια ώστε πράγματι η περιοχή να αποτελεί ασφαλή προορισμό όπως και ολόκληρη η χώρα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε ξεχωριστά στα προϊόντα γαστρονομίας της περιοχής, στην απαράμιλλη φιλοξενία, την αγάπη στον ξένο επισκέπτη. «Με πολλή σοβαρότητα, με σεβασμό δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τουριστικές εμπειρίες και παρέχουμε προϊόντα στους πελάτες μας με σεβασμό πάντα σε αυτό που παράγει η Γη μας και σε αυτά που έχει η Γη μας και η φύση μας. Όλα αυτά τα προβάλουμε τον καλύτερο τρόπο και με ψηφιακή προβολή και με παραδοσιακά μέσα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πελοπόννησος τα προσεχή έτη θα αποτελέσει την αιχμή της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας με βάση τα νέα χαρακτηριστικά που αναζητά ο κόσμος, με κανόνες εφορίας».

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ…

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός,  αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Αλόννησο, τον Παρθενώνα των Ναυαγίων, που έγινε γνωστή παγκοσμίως και βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο που μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος αλλά και το Πανόραμα Ναυαγίων και το Πανόραμα υποβρύχιων μουσείων στα γύρω νησιά και τα παράλια της Περιφέρειας, εφαρμόζοντας την καινοτομία στην πράξη, δημιουργώντας προστιθέμενο πλούτο. «Τα νέα εργαλεία μας κάνουν να ερωτευθούμε την Θεσσαλία» είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε, σημαντική είναι η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, το αντιπλημμυρικό έργο είναι τουριστικό έργο πολιτισμού με δύο σύγχρονα κέντρα πληροφόρησης. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι, ανέφερε. «Στην Θεσσαλία μπορείς να ζήσεις τους μύθους, είναι μια διαφορετική κατάσταση. Είναι δύσκολο το τουριστικό προϊόν στην Θεσσαλία γιατί δεν υπήρχε πουθενά στον τουριστικό χάρτη. Προσπαθήσαμε και κάναμε την Θεσσαλία μια περιοχή που γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, παγκοσμίου ευρωπαϊκού επιπέδου. Οι αθλητές και οι οικογένειές τους έρχονται και ξανάρχονται».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, Ιωάννης Μπουτίνας μίλησε για τη Θεσσαλία των τεσσάρων εποχών, την χαρακτήρισε μια μινιατούρα της Ελλάδας, για το δίκτυο μεταφορών, αεροδρόμια και λιμάνια, μικρά και μεγάλα της περιοχής, την σιδηροδρομική σύνδεση, τους αυτοκινητοδρόμους , τους προορισμούς, τα Μετέωρα, τα τρία μοναδικά νησιά με τις ιδιαιτερότητες Σκιάθο- Σκόπελο-Αλόννησο, το ναυάγιο της Αλοννήσου και την δυνατότητα για διακοπές και περιηγήσεις 365 μέρες το χρόνο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ…

Ακολούθησε συζήτηση για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας  του Συνδέσμους Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δάνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Seaway – Shipping & Tourist Services, Ιερώνυμος Γεωργίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), Νικόλαος Κελαϊδίτης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), Κρίτων Πιπεράς, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος και ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών (Π.ΕΝ.Ε.Τ.Η.Σ.), Νικόλαος Βουλουμάνος.

Ο κ. Ιερώνυμος Γεωργίου μιλώντας για τον εξειδικευμένο κλάδο της κρουαζιέρας αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση και την παροχή υπηρεσιών . «Εξυπηρετούμε τους ελληνικούς προορισμούς με ότι σημαίνει αυτό, είναι μία αλυσίδα παροχών και υπηρεσιών οι οποίες προσφέρονται στην Ελλάδα , δουλεύουμε για μια μεγάλη αλυσίδα επαγγελματιών οι οποίοι επωφελούνται από αυτό το είδος τουρισμού. Είμαι αισιόδοξος και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και στην κοινότητα της κρουαζιέρας που είναι πολύ μικρή κοινότητα αλλά παγκόσμια προσπαθεί να πάρει μεγάλο κομμάτι τουρισμού κάθε χρόνο μεγαλύτερο. Είμαστε  όλοι πολύ χαρούμενοι έχουμε μία καταπληκτική στιγμή γιατί όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα. Στοχεύσουμε σε δύο πράγματα, πρώτα να ξεκινήσουμε να πάμε όλοι καλά και να μην έχουμε κρούσματα. Δεν πρόκειται να έχουμε τα νούμερα που είχαμε το 2019 αλλά δεν πρέπει να σταθούμε στα νούμερα αλλά στην ποιότητα του κόσμου που θα έρθει και των εισοδημάτων που μένουν στη Χώρα και πρέπει και εμείς να κερδίσουμε το στοίχημα της καλής υπηρεσίας. Εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και νομίζω θα δουλέψουμε όλοι για αυτό η Ελλάδα να σταθεί σε διαφορετική θέση από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Μάρκος Δάνας μίλησε για τις ιαματικές πηγές, τις 78 αναγνωρισμένες και τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά τους. «Το θέμα είναι να φτιάξουμε πάλι τις υποδομές μας, πολλές καλές μικρές βιώσιμες επιχειρήσεις. Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να βρουν αυτό που δεν έχουν στην χωρά τους , Σίγουρα μία ιαματική πηγή είναι σημαντική από μόνη της αλλά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα όταν θα προωθηθεί μαζί το ένα μουσείο, με το καλό εστιατόριο, με το ξενοδοχείο, τις τιμές τους, όλα μαζί σε ένα πρόγραμμα, όλα μαζί , πολλά προϊόντα για να πουλήσουμε σαν περιφέρειες και μετά σαν Ελλάδα»

Ο κ. Νικόλαος Κελαϊδίτης μίλησε για τα τουριστικά γραφεία χαρακτηρίζοντάς τα αζωτούχα βάση της σύνθεσης του DNA καθώς μεταφέρουν την σύνθεση ενός τουριστικού πακέτου και διακινούν τον ελληνικό και παγκόσμιο τουρισμό. «Είναι ένας από τους ισχυρότερους κλάδους και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που συνεισφέρει μαζί με το σύνολο των συμμετοχών στο σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος περίπου το 12% πανευρωπαϊκά και περίπου 22% στη χώρα μας όσον αφορά ΑΕΠ». Αναφερόμενος στις δυσκολίες, τόνισε ότι όσα τουριστικά γραφεία δεν ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις εξέλιξης και βιωσιμότητας αυτής της εξέλιξης και της τεχνολογίας αυτά δυστυχώς θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας στο μέλλον. «Η πανδημία έδωσε ισχυρό χτύπημα αλλά ενδυνάμωσε και τον ρόλο τους και τον σημαντικότατο ρόλο τους στο ευρύ κοινό. Δείξαμε ότι τα τουριστικά γραφεία είναι ένας απαραίτητος και πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα σύνδεσης ενός τουριστικού προϊόντος και θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα με την πολύτιμη αρωγή των ξεναγών ώστε να δώσουμε την δυνατότητα και σε έλληνες ταξιδιώτες να γνωρίσουν την χώρα μας» ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.

Ο κ. Κρίτων Πιπέρας μιλώντας για τις πληγές του κλάδου από την πανδημία, τόνισε ότι χτύπησε τους ξεναγούς περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους επαγγελματίες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. «Εμείς ασχολούμαστε με τον περιηγητικό τουρισμό που θεωρώ ότι είναι και ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρισμού στην Ελλάδα και δυστυχώς με τα πρωτόκολλα θεσπίστηκαν για την Πανδημία είναι αδύνατον να δουλέψουμε. «Οι διπλωματούχοι ξεναγοί που είμαστε σχεδόν 3.000 και είμαστε άνεργοι στο 100% και τα πρωτόκολλα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να βάζουν σε κίνδυνο τον κλάδο. Είναι πρωτόκολλα τα οποία εξαρχής ήταν μη ρεαλιστικά. Ζητάμε ενιαία και ρεαλιστικά πρωτόκολλα».

Ο κ. Αντώνης Στελλιάτος μίλησε για την ολική ναύλωση ως δυνατότητα, ωστόσο φέτος ο Ισθμός είναι κλειστός και αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολη η διακίνηση από και προς το Ιόνιο. «Βάσεις των ναυλώσεων είναι οι μαρίνες της Αττικής σε ποσοστό 85%. Κόπηκε φέτος το Ιόνιο με ό,τι αυτό σημαίνει χωρίς να αποζημιωθούμε βέβαια….. Και ενώ αποφέρουμε μεγάλα νούμερα στην οικονομία της χώρας, ο κλάδος είναι πιο αδικημένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Η φορολογία ναύλων δεν βοηθά τα επαγγελματικά σκάφη… και θέλουμε και τα ξένα σκάφη να έρθουν αλλά νόμιμα». Μίλησε για την πειρατεία στον χώρο και την ανάγκη να πάψει η Ελλάδα να είναι έρμαιο του καθενός. «Υπάρχουν συζητήσεις για ναυλώσεις ειδικά στα ιστιοπλοϊκά και τα καταμαράν και πιστεύω Ιούλιο και Αύγουστο αν πάμε στο 40% – 50% του 2019 θα είμαστε όχι πανευτυχείς αλλά θα αποφύγουμε την πτώχευση στις περισσότερες εταιρείες. Και εδώ θέλουμε και τη βοήθεια της κυβέρνησης».

Ο κ. Νικόλαος Βουλουμάνος μίλησε για τις δυσκολίες της φετινής σεζόν καθώς ο κλάδος έχει πληγεί καθώς είναι μαζικό προϊόν και ο κόσμος το απέφυγε ειδικά πέρυσι. Η πτώση άγγιξε το 85% με πολλά πλοία να μείνουν δεμένα. Την φετινή χρονιά βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να προσαρμοστούν τα πρωτόκολλα. «Στα τουριστικά ημερόπλοια που είναι κυρίως σε ανοιχτούς χώρους είναι αδικαιολόγητο να υπάρχει και η παράμετρος του 1,5 μέτρου το οποίο ουσιαστικά αναιρεί το 85% . Δεν μπορεί να επιτρέπεται το 85% σε ένα λεωφορείο που είναι πλάι-πλάι σε κλειστό χώρο και σε μας να δίνουν 1,5 μέτρο  απόσταση σε ανοιχτό χώρο που είναι πολύ μικρότερος ο κίνδυνος της διασποράς. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά και ότι όλα θα είναι καλύτερα όμως ο κλάδος μας για να μπορέσει πραγματικά να αναπτυχθεί και να συμβάλει και αυτός όσο γίνεται περισσότερο και Στο οικονομικό αποτέλεσμα της χώρας μας χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά πράγματα».

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Μαργαρίτης τόνισε ότι στα νησιά που είναι κατοικημένα μπορεί κάποιος να ζήσει την Ελληνική Κουλτούρα. «Τα μικρά άσπρα σπιτάκια και οι κάτοικοι κάνουν την διαφορά των νησιών. Η Ίμπιζα αντιγράφει τη Μύκονο. Όπως στην  Ευρώπη  παίρνεις το τραίνο και πάει σε διαφορετικές πόλεις  έτσι και στην Ελλάδα παίρνουμε το πλοίο και πάμε σε διαφορετικά νησιά».

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  Ηπείρου, Βασίλης Ψαθάς μίλησε για το διαφορετικό τουριστικό προϊόν της περιοχής, τεσσάρων εποχών καθώς συνδυάζει και θάλασσα και βουνό. «Είναι ένας προσβάσιμος τουριστικός προορισμός με βουνά, ποτάμια, λίμνες και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι παγκόσμιας αξίας υγροβιότοπος. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοσή μας ζωντανή όλο το χρόνο. Έχουμε ακτογραμμή που αγγίζει τα 100 χλμ και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι της περιπέτειας. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ένα από τα γερά χαρτιά για όλη τη χώρας μας στο θρησκευτικό τουρισμό. Επενδύουμε στο καταδυτικό τουρισμό έχοντας δημιουργήσει δύο καταδυτικά πάρκα στην Ήπειρο»

 ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μιλώντας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Γιώργος Βαβλιάρας αναφέρθηκε στα ορεινά συμπλέγματα, τις λίμνες, τις 16 περιοχές NATURA. «Για τη Δυτική Μακεδονία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός», υπογράμμισε.

 Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τουριστικού Οργανισμού Αθανάσιος Παπαδημητρίου τόνισε ότι το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί αν και δεν διαθέτει θάλασσα, αλλά 9 λίμνες και το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας, τον Αλιάκμονα.

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στην παρουσίαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικολός Νύκτας τόνισε ότι το Βόρειο Αιγαίο απαρτίζεται από δέκα νησιά. «Αγωνιζόμαστε να βάλουμε τα νησιά μας στον Τουριστικό Χάρτη. Από τα δέκα νησιά η Σάμος είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού. Οι επιρροές που δέχτηκαν τα νησιά από άλλους πολιτισμούς-λόγω της γεωγραφικής τους θέσης-αφομοιώνονται στα ιστορικά τους αξιοθέατα. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ιστορικά μνημεία, τα κάστρα και οι βυζαντινές εκκλησίες μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία κάθε νησιού.  Οι ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές προσελκύουν τους λάτρεις της φύσης. Πυκνά δάση, καταπράσινες κοιλάδες, άγριες βουνοπλαγιές σε συνδυασμό με μαγευτικές παραλίες, γραφικά λιμανάκια και το γαλάζιο του Αιγαίου συνθέτουν ένα σκηνικό αστείρευτου φυσικού κάλλους».           

ΕΠΙΛΕΓΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι εργασίες του Choose Greece ολοκληρώθηκαν με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ηλία Μπουρμό, ο οποίος αναφέρθηκε στις  πέντε Περιφερειακές Ενότητες χαρακτηρίζοντάς τες πέντε διαφορετικούς κόσμους. «Μπορείς να βρεις εδώ ότι σου προσφέρει όλη η Ελλάδα. Είναι μία μικρή Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο και να τον κάνουμε να μας επισκεφθεί ξανά και ξανά. Είμαστε μία περιφέρεια που έχει προσβασιμότητα με πλήρη συγκοινωνιακό δίκτυο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι στις πρώτες επιλογές ξένων και Ελλήνων επισκεπτών ως τουριστικός προορισμός», επεσήμανε

Leave a Comment